Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2009 17:52 - За Юпитата и други небивалици
Автор: mushmurok Категория: Политика   
Прочетен: 1502 Коментари: 0 Гласове:
0



Юпи е неологизъм, сиреч нова дума в езика. Тя е механично пренесена от английското YUP (Young Urban Professional - млад градски професионалист) и вече активно се използва в ежедневието. Юпито е човек, който много работи, работата му е добре платена, облича се хубаво и много знае. За юпитата има доста вицове. Ето един от тях. Едно юпи казва на друго: Знаеш ли, не е задължително всеки път да пия вино по 300 долара бутилката. Открих, че има чудесни вина и по 90 долара.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Юпитата се появиха в България през 2001 година покрай Симеон Сакскобургготски, сина му Кирил и НДСВ и доста от тях успяха да се намърдат в правителството. Като правило българските юпита са чеда на комунистическата номенклатура – например едно от типичните юпита Николай Василев, от 8 години все министър на нещо, е син на бивш шеф на военноморското контразузнаване. Друго юпи – бившият финансов министър и сегашен депутат и заместник-председател на НДСВ Милен Велчев, е син на дългогодишен задграничен представител на бившата държавна авиокомпания в някои африкански страни.

През 2001 година и двамата работеха в големи западни компании, представяха се за вицепрезиденти, но всъщност работното им място беше 2 на 2 в стая без прозорец в лондонското Сити, и когато свирна царската тръба, мигом долетяха в България да ни оправят за 800 дни.

Обаче най-напред започнаха с оправянето на външния дълг, като веднага го преструктурираха от долари в евро. Същото юпи – Милен Велчев, подпомогнат активно от едно друго юпи – Красимир Катев – обърна 1,327 млрд. долара български брейди облигации, или брейдита, както им викат юпитата, в евро. Курсът тогава беше около 2,20 лева за долар, обаче юпитата ни обясниха, че ако LIBOR-ът, друга любима дума на юпитата, се покачи до 2015 година над 8 процента, далаверата за България ще е гигантска.

Шест години по-късно е ясно, че далаверата е наистина гигантска, само че не за България. LIBOR-ът е далече от мечтаните от BG юпитата стойности, а доларът с днешна дата се разменя за около 1,55 лв. През годините дори имаше стойности по около 1, 30 лева. Простата, а не юпивската сметка показва, че държателите на български брейди облигации са спечелили най-малко по 70 стотинки на всеки долар, което глобално прави печалба от близо 900 милиона за период от 6 години.

Тази сметка някой я е платил. Познайте сами кой.

И същото това юпи, Красимир Катев, днес дава акъл как България да се бори с финансовата криза. Той предлага да бъдат замразени заплатите в държавния сектор, та частният да види този пример и да го последва. Дето се вика, стига вино по 300 долара, може и по 90.

Красимир Катев напусна заместник-министерския пост в края на 2003 година, веднага след като мащабната сделка с дълга стана факт. Основа си собствена финансова компания, а заедно с това влезе в борда на директорите на „Сигма кепитълс”, компания, управлявана от брата на Милен Велчев Георги. Да си строят хотелите по морето на терени, придобити (не)знайно как.

Във всяка нормална държава и Милен Велчев, и Красимир Катев биха били обект на разследване от страна на финансовото разузнаване – какви са били връзките им с държателите на български брейди книжа, какво е личното им финансово състояние, кой е взел и кой е дал комисионите и така нататък. Милиарди са това, не е шега работа.

В ненормална България обаче тези хора са уважавани финансисти, министри и депутати. Канят ги по телевизията акъл да дават.

Както казала една жена: знам как се гледат деца – лично съм погребала четири.

 

Дата на публикацията: 25.02.2009 @ 11:08

Адрес на публикацията: http://www.ekipnews.com/?p=7825



Тагове:   Небивалици,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mushmurok
Категория: Други
Прочетен: 106868
Постинги: 20
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930