Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2009 14:27 - Чудновати същества: Къртичестият плъх носи тайната на дълголетието
Автор: mushmurok Категория: Технологии   
Прочетен: 3508 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.03.2009 14:29


Голите къртичести плъхове може би не са най-приятните за окото същества. Всъщност изглеждат като зверчета от филм на ужасите. Те обаче вероятно носят в себе си тайната на дълголетието, защото живеят до 30 години (!), много по-дълго от всякакви други гризачи, пише "Ню сайънтист". Другият интересен факт е, че тези животни съществуват в общества, донякъде подобни на тези на мравките или пчелите - имат кралица, която се чифтосва само с няколко мъжкаря, а останалите членове на подземната колония са нещо като работници.

image

Обикновеният къртичест плъх (Heterocephalus glaber) достига на дължина до 10 см, а теглото му е 30-35 грама. Кралиците са тежки около 50 грама, а най-едрите от тях достигат 80 грама. Видът е добре приспособен за подземно съществуване, като очите са силно закърнели и зрението е лошо. Голите плъхове копаят дългите си тунели с предните си здрави зъби, като устните им се запечатват зад зъбите по време на копаенето и така предотвратяват навлизането на почва в устната кухина. Животните са много добре приспособени към оскъдицата на кислород в подземията им. Подземните им проходи достигат често обща дължина от 4-5 километра.

Голият къртичест плъх е разпространен в Източна Африка, най-вече в Южна Етиопия, Сомалия и Кения. Живее на подземни поселища от 70-80 индивида, като обществата им се оглавяват от кралицата и нейните мъжки “придворни”, на брой между един и трима, които единствени могат да я оплождат. Всички останали са нещо като обслужващ персонал, който, както например при някои пчелни видове, се подчинява на “разделение на труда”. Основните две групи слуги са работниците по изкопаване на тунелите и поддръжка на леговището и войниците, които защитават колонията от хищници.

Кралицата потиска проявата на репродуктивна способност и отделяне на специфичните хормони при други женски с враждебното си отношение и изключителна агресивност. Това показва, че закърняването на плодовитостта при работничките не е генетично обусловено, а е временно явление. Най-често кралиците живеят 13-18 години.

Голите къртичести плъхове се хранят с корени и  едри грудки, които достигат с копаене.

Уникалните животни са известни с дълголетието си, което несравнимо превъзхожда това на останалите гризачи с техния размер. Причината за уникалното свойство е предмет на научен интерес, но последните изследвания хвърлиха светлина по въпроса. Животните имат малки дробове, но употребяват кислорода изключително ефективно. Известно е, че къртичестите плъхове могат да забавят метаболизма си до 25% от нормалната му интензивност,  прекарвайки дълго време в нещо като летаргия. Смята се, че така постигат и намаляване на уврежданията от оксидантите върху клетките си. Това предположение се оказа в много голяма степен оправдано.

Стареенето най-често се свързва с производството в тялото на оксидиращи компоненти, които неумолимо износват ДНК и протеините. Постепенно увредените молекули унищожават цялата клетка. При обикновените гризачи с размерите на къртичестия плъх продължителността на живота е 3-3,5 години, което е нищо в сравнение с 28-30 на подземното същество.

С изследване на феномена се е заела Рошел Бъфинщайн с колегите си от Центъра за изследвания и наука към “Университета на Тексас” в Сан Антонио. Екипът взел чернодробни проби от гол къртичест плъх и мишка и ги третирал химически така, че да “разплете” протеините, за да могат да се наблюдават уврежданията по тях. Оказало се, че в клетките от подземния плъх има два пъти повече неувредени протеини, отколкото при мишката. Нещо повече: механизмът на дълголетния гризач за регенериране на протеините бил все още активен.

Учените изградиха хипотезата, че организмът на уникалните плъхове изработва в повишено количество особен вид молекули, които изпълняват важната рола да “маркират” увредените протеини, нуждаещи се от бързо рециклиране за намаляване на вредния им ефект върху клетките. Изследователите сега работят за идентифициране на тези молекули с цел тестове дали може да бъдат употребени при лечението на някои човешки болести, свързани със стареенето.

Може би тайно се надяват да постигнат и нещо повече от терапевтично средство.

 

www.ekipnews.com



Тагове:   плъх,   носи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mushmurok
Категория: Други
Прочетен: 106784
Постинги: 20
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930