Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2008 14:08 - Помислете ...
Автор: mushmurok Категория: Други   
Прочетен: 1696 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 18.02.2009 22:40


Как да престанем да живеем за сметка на другите и да спрем да се храним с продукти, получени чрез насилие, експлоатация и убийства? Това е лесно! Като вземем пример от милионите хора по света, които са избрали вегетарианския начин на живот. Това не е някаква секта или движение - oбединява ни любовта към животните и състраданието, което изпитваме към всяко живо същество, което е обречено да умре, особено, ако е само за да задоволи нечии кулинарни капризи. Да, Капризи! Да! Убийствата не могат да се наричат “продукти”!

 

Месната индустрия, подкрепяна от закърнелите разбирания на обществото, е могъща икономическа и политическа сила. Тя е застанала на пътя на истината, поради което дори учебниците предлагат на хората грешна информация относно храненето. Физиологичните, социалните и екологичните последствия от месоядното хранене са напълно скрити. Още от деца на всеки един от нас е втълпено, че човек трябва да се храни с месо, за да се развива добре, и за да е здрав. Нищо че физологията и анатомията ни - устройството на храносмилателната и отделителната ни система, както и телесните ни функции, са много по-различни от тези на хищниците в природата. Да, нашият организъм е устойчив и невероятно силен, същински шедьовър на майката природа. Разбира се, че можем да оцелеем и като се храним само с месо и животински продукти, това ни е помогнало да оцелеем и да се развиваме през отдавна отминали първобитни епохи на човешкото съществуване. Милиони години човекът се е развивал, и еволюирал като се е хранил с плодове, ядки, зеленчуци. Едва по време на последния ледников период, когато обикновеният му начин на хранене е станал невъзможен, човекът, за да оцелее е започнал да яде животинско месо. Но в днешно време, дали това е полезно за нас, за околните, за природата? Отговорът е катогорично НЕ! Месото е убийство и ние няма да го наричаме по друг начин! Поради своята неразумност или жестокост, човечеството всеки ден убива над 50 милиона животни. Естествено, те не отдават доброволно своя живот, за да можем да си позволим да ядем тяхната плът. Всеки, който е ходил в кланица, може да потвърди факта, че те приличат на видения от ада.

Отглеждането на животни за храна е огромна загуба на световни ресурси. През последните 500 години човечеството е унищожило повече от 2/3 от световните гори, по-голямата част от които с цел да увеличи обработваемата земя или пасищната площ за добитъка. Изсичането на горите води до катастрофални последици за климата и почвата. Установено е, че за получаването на 1 кг. пшеница са необходими само 60 литра вода, докато за получаването на 1 кг. месо са необходими от 300 до 600 литра вода, тоест 8 пъти повече. Всичко това означава, че докато милиони хора умират от глад и болести, причинени от недостига на вода, други пропиляват огромни пространства земя, неимоверно количество вода и зърно, за да се хранят с месо, което бавно разрушава техните тела (човекът, хранейки се с месо или други животински продукти, се намира на края на хранителната верига и като краен консуматор се оказва и краен приемник на най-високите концентрации на различни токсични отпадни продукти, включително пестициди, метали, антибиотици, хормони, нитрати, нитрити, пикочна киселина, както и различни болестотворни бактерии).

В изключително голяма степен унищожаването на световните гори, намаляването на биологичното разнообразие, загубата на природни ресурси, непрекъснато нарастващия брой на хората умиращи от глад, както и увеличаването на замърсяването на въздуха и водите, всичко това са следствия от простия факт, че месото е част от храната на хората. Няма решение, което ние, като индивиди или като раса можем да вземем, и което да има такъв драматичен ефект върху подобряването на социалното и екологичното състояние на планетата като решението да не ядем месо. Днешният вегетарианец е човекът на бъдещето. Той посочва правилната посока, която рано или късно обществото ще последва, тъй като хората проумяват все повече и повече голямата полза от вегетарианството и чудовищните последствия от следването на сегашния курс.

Има много апатични и негативно мислещи хора, които възприемат живота си като снежна топка пусната по склона, която не може да бъде спряна вече. Да отхвърлим безразличността и да променим живота си, да наричаме нещата с истинските им имена, да помислим за себе си, околните и мястото, на което сме родени и живеем! Да спрем да подкрепяме убийствата и унищожаването на природата! Да спрем да поддържаме с парите си големите транснационални корпорации като McDonalds и KFC,  фирмите-“производители” на месни “продукти” – хората, които не ги е грижа за нас, а само за печалбите, които могат да направят за сметка на нашето здраве! Това е първата стъпка към започването на един по-съзнателен, буден и най-вече достоен живот!




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. danyvassileva - само си направи буквите бели
07.09.2008 17:11
а освен от екологична и етична гледна точка, можем да кажем, че е научно доказано, че вегетарианецът, хранещ се пълноценно, е много по-здрав от мършоядеца и страда от по-малко заболявания, да не изреждам, в мрежата са изписани достатъчно страници за това, пък и има толкова книги по въпроса.
Ако се задълбочим повече и тръгнем да гледаме от религиозния ъгъл, то не са йоги, то не ти е православие (визирам постите, а не пълното лишаване от месо, въпреки, че преди не са яли месо, по Христово време), то не са ти секти, за будизма не съм сигурна, но няма да се изненадам...
та, сещате се. И кому е нужна мършата??
Браво за статията!
цитирай
2. анонимен - Рiч Харвест - Продаж пестицидів і агрохімії в Україні
05.03.2012 11:28
<img>http://i077.radikal.ru/1203/50/5eb5ee1ee30d.jpg</img>

«Річ Харвест» в перекладі означає «щедрий урожай». Так ми вирішили назвати нашу компанію, бо саме щедрий урожай є запорукою благополуччя як сільськогосподарських підприємств і фермерів, так і держави.

Продаж пестицидів в Україні: «Річ Харвест» є партнером, а також ексклюзивним представником ТОВ «Франдеса» - виробника засобів захисту рослин в Республіці Білорусія. Завод «Франдеса» побудовано з дотриманням усіх необхідних сучасних вимог по забезпеченню високої ефективності препаратів і екологічної безпеки. Сучасне обладнання дозволяє виробляти різні препаративні форми пестицидів: концентрати емульсій, концентрати суспензій, водні розчини і водорозчинні концентрати.

<a href=http://richharvest.com.ua/>продаж пестициди київ</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/catalog/frandesa/herbicides/lavina/>700 рiч</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/catalog/rangoli/fungicides/derozant/>дерозант</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/>richharvest com ua/</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mushmurok
Категория: Други
Прочетен: 106785
Постинги: 20
Коментари: 22
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930